Menü betöltése
folyamatban...

Receptek Berta tésztával

- Levesek - Főételek - Saláták - Desszertek

Spiráltészta sonkás-tejszínes mártásban


Hozzávalók 4 személyre:
400 gBerta spiráltészta
200 gcsirkeaprólék
1hagyma
2 ek.olaj
300 gmélyhűtött zöldborsó
300 gtejszín
250 gszeletelt, főtt sonka
bors
őrölt szerecsendió
1-2 teásk.citromlé
1 csokorfriss menta
reszelt parmezán sajt
1. A tésztát bő, sós vízben kifőzzük.
2. Megpucoljuk és felvágjuk a hagymát. Felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzátesszük a zöldborsót és a tejszínt, és az egészet 8 percig főzzük.
3. Közben vékony csíkokra vágjuk a sonkát, és röviddel a főzési idő lejárta előtt a mártáshoz keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük.
4. A mentát lemossuk, lerázogatjuk, a leveleit lecsipkedjük. A tésztát leszűrjük, a mártáshoz keverjük, és hozzáadjuk a mentalevelek felét. A tésztát előmelegített tányérokra szedjük, a maradék mentával megszórva azonnal tálaljuk. Reszelt parmezánt kínálunk hozzá.

Bárányhúsos lasagne

75 gparmezán sajt
250 gmozzarella
500 gparadicsom
1 csomagleveszöldség
1gerezd fokhagyma
1nagyobb fej hagyma
2 ek.olaj
1 teásk.szárított oregánó
1 ek.paradicsompüré
300 gdarált bárányhús
só, cayenne-i bors
60 gvaj
60 gliszt
3/4 ltej
frissen őrölt bors
250 gBerta csuszatészta
1. A parmezánt lereszeljük, a mozzarellát lecsöpögtetjük, felkockázzuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát felvágjuk. A leveszöldséget, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, mindent finomra aprítunk, és forró olajban, kis lángon üvegesre párolunk.
2. Hozzátesszük az oregánót, a paradicsompürét és a bárányhúst, és addig sütjük, míg ki nem fehéredik. A paradicsomot is hozzáadjuk, és az egészet összefőzzük. Sóval és cayenne-i borssal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk.
3. Felforrósítjuk az olajat, majd kevergetve világosra pirítjuk a lisztet. Hozzáöntjük a tejet, felforraljuk,
4. és addig keverjük, míg a szósz sima nem lesz. Belekeverjük a parmezánt, sóval és borssal ízesítjük, langyosra hűtjük. A sütőt 200 fokra elő melegítjük. Egy tepsibe kevés szószt öntünk. Felváltva egymásra rétegezzük a húsos masszát és a tésztalapokat. Közben minden réteget megsózunk, és leöntjük a szósszal. A tetejére tésztalap kerül, majd megszórjuk a mozzarellával.
5. A lasagnét forró sütőben (légkeveréses 180 °C, gáz 3. fokozat) addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul (kb. 45 perc).

Spagetti csirkemájjal

500 gcsirkemáj
3paradicsom
1kisebb lilahagyma
1kisebb narancs
400 gBerta spgetti
4 ek.olívaolaj
2 ek.vaj
fél teásk. morzsolt oregánó
frissen őrölt bors

1. A májról eltávolítjuk az inakat, majd apró darabokra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A narancsot megmossuk és leszárítjuk. Vékonyan lehámozzuk, a héját felaprítjuk, levét kicsavarjuk.
2. A spagettit bő, sós vízben kifőzzük. Közben serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, majd 30 percig közepes lángon sütjük benne a hagymát, az oregánót, a narancshéjat és a májat.
3. Hozzáöntjük a paradicsomot és a narancslevet, állandó kevergetés mellett addig pároljuk, míg a máj éppen csak átpirul. Sóval, borssal ízesítjük. A tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, a májhoz keverjük, és azonnal tálaljuk.