Receptek Berta tésztával
Erőleves
400 g | sovány darált marhahús |
200 g | csirkeaprólék |
400 g | marha ritkacsont |
1 | tojásfehérje |
1 ek. | paradicsompüré |
400 g | vegyes leveszöldség |
1 | közepes fej hagyma |
1 | gerezd fokhagyma |
8-10 szem | bors |
100 g | kelkáposzta |
100 g | gomba vagy gombaszár |
1 | zöldpaprika |
1 | paradicsom |
só |
A felaprított csontot leforrázzuk, lecsepegtetjük. A darált húst, a feldarabolt csirkeaprólékot, a felszeletelt zöldségeket, a paradicsompürét és a tojásfehérjét alaposan összekeverjük, apránként felengedjük 2,5-3 1 hideg vízzel (a felét elfövi!), jól összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a csontot, néha megkeverve, hogy le ne ragadjon a darált hús, forrásig hevítjük. Ekkor hozzáadjuk egészben a hagymát, a fokhagymát, a kelkáposztát, a gombát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a borsot, és lassú gyöngyöztetéssel 3 órán (!) át főzzük - megkeverni szigorúan tilos! Gondosan zsírtalanítjuk, nagyon óvatosan, sűrű szövésű szitakanálon vagy megvizezett, kicsavart vászonszalvétán keresztül merőkanállal leszűrjük. Erőleveses csészékben, különféle betétekkel tálaljuk: vagy nagyon forrón, vagy jól behűtve!
Halászlé
500 g | apróhal |
1-1.2 kg-os | ponty vagy/és egyéb nagyhal |
1 | nagy fej hagyma |
1 ek. | enyhén csípős pirospaprika |
1 | paradicsom |
só | |
kevés | cseresznyepaprika |
1 | hegyes-csípős zöldpaprika |
A halféléket megtisztítjuk, előkészítjük. Az apróhalakat, a ponty fejét és farkát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított, egészen finomra megvágott hagymát, a felfogott halvért, felöntjük anynyi hideg vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, kb. 1 órán át lassú forralással főzzük - pépesítjük. Sűrű szövésű szitán átszűrjük-nem passzírozzuk! -, felöntjük kb. 1 1 hideg vízzel, s ha forrni kezd, hozzáadjuk a pirospaprikát, a meghámozott, darabolt paradicsomot, ízlés szerint cseresznyepaprikát, a besózott halszeleteket, ikrát, ill. tejet, majd fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig - puhulásig - főzzük. Kavargatni nem szabad, csak az edényt rázogassuk!
A kész levest lehetőleg a főzőedényben tálaljuk, nehogy összetörjön a halhús; tetejét megszórhatjuk karikára vágott zöldpaprikával a végén pedig 250g Berta hallétésztát adunk hozzá.
.
Fontos : -
- a cseresznyepaprikával bánjunk csínján, mert 1. nem mindenki szereti az égető-csípős ízt, 2. ha nagyon csípős, elvész a jellegzetes halíz;
- ha a túladagolt csípős paprikától a pokol tüzét érezzük a szánkban, nem a víz az orvosság, hanem néhány falat kenyérbél !
Orjaleves
800 g | sertésorja (húsos karajcsont) |
a húsleves alapreceptjében felsoroltak |
|
100-150 g | Berta csigatészta |
1. | csokor petrezselyem |
ecetes reszelt torma |
A feldarabolt karajcsontot a húslevessel azonos módon főzzük meg, azzal a különbséggel, hogy a zöldségeket félujjnyi hasábokra vágjuk és a végén nem szűrjük le a levest. Külön edényben, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a kész leveshez adjuk; tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel. A leves elfogyasztása után, a csontokról "leomló" hús kísérőjeként külön tálkában ecetes reszelt tormát kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés: eredetileg és általában disznóöléskor készítik. A karajcsontok kitűnő alaplét adnak bármely zöldségleveshez.
|
|