Menü betöltése
folyamatban...

Receptek Berta tésztával

- Levesek - Főételek - Saláták - Desszertek

Erőleves

400 gsovány darált marhahús
200 gcsirkeaprólék
400 gmarha ritkacsont
1tojásfehérje
1 ek.paradicsompüré
400 gvegyes leveszöldség
1közepes fej hagyma
1gerezd fokhagyma
8-10 szembors
100 gkelkáposzta
100 ggomba vagy gombaszár
1zöldpaprika
1paradicsom

A felaprított csontot leforrázzuk, lecsepegtetjük. A darált húst, a feldarabolt csirkeaprólékot, a felszeletelt zöldségeket, a paradicsompürét és a tojásfehérjét alaposan összekeverjük, apránként felengedjük 2,5-3 1 hideg vízzel (a felét elfövi!), jól összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a csontot, néha megkeverve, hogy le ne ragadjon a darált hús, forrásig hevítjük. Ekkor hozzáadjuk egészben a hagymát, a fokhagymát, a kelkáposztát, a gombát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a borsot, és lassú gyöngyöztetéssel 3 órán (!) át főzzük - megkeverni szigorúan tilos! Gondosan zsírtalanítjuk, nagyon óvatosan, sűrű szövésű szitakanálon vagy megvizezett, kicsavart vászonszalvétán keresztül merőkanállal leszűrjük. Erőleveses csészékben, különféle betétekkel tálaljuk: vagy nagyon forrón, vagy jól behűtve!

Halászlé

500 gapróhal
1-1.2 kg-osponty vagy/és egyéb nagyhal
1nagy fej hagyma
1 ek.enyhén csípős pirospaprika
1paradicsom
kevéscseresznyepaprika
1hegyes-csípős zöldpaprika

A halféléket megtisztítjuk, előkészítjük. Az apróhalakat, a ponty fejét és farkát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított, egészen finomra megvágott hagymát, a felfogott halvért, felöntjük anynyi hideg vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, kb. 1 órán át lassú forralással főzzük - pépesítjük. Sűrű szövésű szitán átszűrjük-nem passzírozzuk! -, felöntjük kb. 1 1 hideg vízzel, s ha forrni kezd, hozzáadjuk a pirospaprikát, a meghámozott, darabolt paradicsomot, ízlés szerint cseresznyepaprikát, a besózott halszeleteket, ikrát, ill. tejet, majd fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig - puhulásig - főzzük. Kavargatni nem szabad, csak az edényt rázogassuk! A kész levest lehetőleg a főzőedényben tálaljuk, nehogy összetörjön a halhús; tetejét megszórhatjuk karikára vágott zöldpaprikával a végén pedig 250g Berta hallétésztát adunk hozzá. . Fontos : - - a cseresznyepaprikával bánjunk csínján, mert 1. nem mindenki szereti az égető-csípős ízt, 2. ha nagyon csípős, elvész a jellegzetes halíz; - ha a túladagolt csípős paprikától a pokol tüzét érezzük a szánkban, nem a víz az orvosság, hanem néhány falat kenyérbél !

Orjaleves

800 gsertésorja (húsos karajcsont)
a húsleves alapreceptjében felsoroltak
100-150 gBerta csigatészta
1.csokor petrezselyem
ecetes reszelt torma

A feldarabolt karajcsontot a húslevessel azonos módon főzzük meg, azzal a különbséggel, hogy a zöldségeket félujjnyi hasábokra vágjuk és a végén nem szűrjük le a levest. Külön edényben, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a kész leveshez adjuk; tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel. A leves elfogyasztása után, a csontokról "leomló" hús kísérőjeként külön tálkában ecetes reszelt tormát kínálhatunk hozzá. Megjegyzés: eredetileg és általában disznóöléskor készítik. A karajcsontok kitűnő alaplét adnak bármely zöldségleveshez.